torsdag 16. oktober 2008

Det moderne prosjekt - opplysningsfilosofer og forfattere

Det moderne prosjekt
Det moderne prosjekt er egentlig en betegnelse på alt som har skjedd i vesten fra 1500-1600 tallet, som har bidratt til at samfunnet har blitt mer moderne. Det er en prosess over mange tiår, der ny tenkning og forskning har gitt oss et helt annet tenkesett og en ny verdensforståelse. Ting som naturvitenskap, boktrykkerkunsten, den voksende kapitalismen og en helt ny måte å tenke på har vært viktig i prosessen som har ført oss hit vi er i dag. Alle revolusjoner, som den amerikanske, den franske og den industrielle i England, er delvis resultater av, og faktorer i, det moderne prosjekt. Det er fire viktige kjennetegn ved moderniseringen: troen på fremskrittet, troen på fornuften, troen på opplysning og troen på det frie mennesket.

Det var flere mennesker som hadde nye og revolusjonerende tanker, mange av dem er blitt kalt opplysningsfilosofer. Andre er forfattere som gjennom sine litterære verker har fått synliggjort sine ideer og synspunkter om samfunn, stat og styre.


John Locke (1632 - 1704)
Han var en britisk filosof, som hadde en idé og en mening om forholdet mellom staten og folket. Han mente at staten bare kunne styre så lenge folket var enig. Hvis staten ikke hadde folkets støtte var den ikke lenger egnet til å styre. Locke hadde også en teori om at alle mennesker kan lære nye ting, og lære av sine feil (såkalt kognitiv læring). Hans tanker har lagt grunnlaget for empirismen (at man lærer av sine erfaringer og feil)



Jean Jaecques Rousseau (1712 – 1778)
Rousseau var en fransk filosof. Det var han som kom med tanker om folkesuvereniteten og folkestyre, som blant annet var en kilde til den franske revolusjon. Han mente ingen mennesker hadde rett til å herske over andre, og at alle hadde rett til å være frie. Egentlig mente han at det var samfunnet som gjorde mennesker ufrie, men naturtilstanden før det ble dannet samfunn var det ikke mulig eller ønskelig å vende tilbake til.




Francois Voltaire (1694 – 1778)
Voltaire var en annen fransk filosof, forfatter og historiker. Han kritiserte kirken og den kristne tro på det sterkeste, og han mente det var for mange motsigelser i bibelen Han «grunnla» deismen, der man mener det har en gang vært en gud som har skapt verden, men at han har forlatt menneskene til sin egen fornuft og at de selv må rette opp i sine problemer. Tankene hans rundt dette har senere ført til blant annet ateisme. Han skrev en del innlegg til encyklopedien og jobbet for ytringsfrihet, religionsfrihet og menneskerettigheter.



Denis Diderot (1713 – 1784)
Han var også en fransk filosof og forfatter. Hans livsverk var encyklopedien, som var det aller første leksikon. Det var første gang noen hadde samlet kunnskap i noe håndfast som folk kunne bruke. Encyklopedien er på 17 bind, og ble flere gange stoppet av forlaget og anklaget for å være hyklersk. Hans partner Jean d'Alembert sluttet da å skrive, men Diderot ga seg ikke.




Ludvig Holberg (1684-1754)
Han er regnet som Nordens største forfatter fra 1700-tallet. Han ble født i Bergen inn i borgerskapet, den nye samfunnsklassen som vokste frem på den tiden. Litteraturen hans er samfunnskritisk og preget av at han tilhørte borgerskapet. Enkelhet, naturlighet, måtehold og fornuft er Holbergs grunnsyn. Verket som for eksempel «Niels Klims underjordiske rejse» er en roman som kritiserer samfunnet på en indirekte og ironisk måte, og er et et av de mest kjente verkene hans.



Henrik Wergeland (1808 – 1845)
Wergeland var en forfatter, opprinnelig fra Kristiansand. Han var en aktiv skribent både i språkdebatten og i andre politiske sammenhenger. Like vel var det rettferdighet og religionsfrihet han jobbet mest for. Blant annet jobbet han for å få jødeparagrafen fjernet fra grunnloven og han kjempet for borgerskapets rettigheter og folkeopplysning.




Charles Darwin (1809 – 1882)
Han var en britisk naturforsker. Da han kom med boken «artenes opprinnelse» som beskrev evolusjonsteorien (hvordan arter av planter og dyr blir dannet og endrer seg) og naturlig utvalg (de individene som er best tilpasset er de som overlever) snudde han folks oppfatning på hodet. Dette brøt med kirken og bibelen, og var helt nytt. Hans teorier var banebrytende og ligger til grunn for veldig mye medisinsk og biologisk forskning.


Kilder:
Historie boken «mennesker i tid 2»
Norsk boken «grip teksten»

Ingen kommentarer: